Σημείωμα των Αρχιτεκτόνων

Ο εκθεσιακός χώρος «16 Φωκίωνος Νέγρη» μελετήθηκε και κατασκευάστηκε το 2009 και έχει εμβαδόν περίπου 300 τ.μ. Πρόκειται για το υπόγειο μίας πολυκατοικίας της δεκαετίας του 1960 στην Κυψέλη, που αρχικά ήταν σφαιριστήριο. Σχεδιάζοντας τον χώρο η πρόθεσή μας ήταν να λύσουμε τρία βασικά ζητήματα:

Την πρόσβαση: πρώτα κατεβαίνει κανείς μια μεταλλική σκάλα και φτάνει σε ένα ενδιάμεσο σημείο με συνολική εποπτεία του χώρου και της έκθεσης, και στη συνέχεια μέσω μιας ράμπας ο χώρος προσεγγίζεται χαλαρά.

Τη μετατροπή του ακάλυπτου χώρου της πολυκατοικίας σε αυλή: έτσι χάνεται η αίσθηση του υπογείου και τονίζεται η εσωστρέφεια του χώρου σε σχέση με το περιβάλλον.

Τη μεταμόρφωση-καμουφλάρισμα της έδρασης του κλιμακοστασίου της πολυκατοικίας στο κέντρο του χώρου: κινητά πετάσματα αποθηκεύονται σε αυτό το σημείο και κινούμενα διαμορφώνουν διαφορετικές κατόψεις, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι διαφορετικές απαιτήσεις της εκάστοτε έκθεσης.

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είχαν στόχο να διατηρήσουν την ουδετερότητα του χώρου ώστε να μην ανταγωνίζονται τα διάφορα εκθέματα. Οι τοίχοι είναι από γυψοσανίδα με χρώμα υπόλευκο και το δάπεδο είναι στρωμένο με πλάκες γκρι, μέσα και έξω. Στην οροφή δεν χρησιμοποιήσαμε ενιαία ψευδοροφή για να μη χάσουμε λειτουργικό ύψος. Τα τραπέζια, οι βιβλιοθήκες και το αναλόγιο είναι κατασκευασμένα από λαμαρίνα στη φυσική της μορφή.

 

Μαρία Κοκκίνου – Ανδρέας Κούρκουλας

 

Η Μαρία Κοκκίνου και ο Ανδρέας Κούρκουλας, οι αρχιτέκτονες της 16 Φωκίωνος Νέγρη, μιλούν για τα κριτήρια που διαμόρφωσαν την αισθητική του χώρου, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, τις εργονομικές λύσεις που έδωσαν, τη μεταμόρφωση της αίθουσας σε εσωστρεφή εκθεσιακό χώρο που αναδεικνύει τα έργα τέχνης και είναι ταυτόχρονα οικείος και φιλικός προς τον επισκέπτη.