Τάσος Μαντζαβίνος: Μνησιπήμονα

Τάσος Μαντζαβίνος: Μνησιπήμονα

Η έκθεση «Μνησιπήμονα» του Τάσου Μαντζαβίνου οργανώνεται από την γκαλερί Citronne και φιλοξενείται στη 16 Φωκίωνος Νέγρη. Ο τίτλος της παραπέμπει στον Αισχύλο και δηλώνει την επώδυνη μνήμη την οποία δημιουργεί ο πόνος, οι οδυνηρές ανθρώπινες εμπειρίες.

Στους ζωγραφικούς πίνακες και στις κατασκευές του Μαντζαβίνου πρωταγωνιστεί η Μνήμη, προσωπική ή συλλογική. Παρουσιάζεται και αναλύεται άλλοτε ως ιστορικό γεγονός, άλλοτε ως μύθος, άλλοτε ως κληροδοτημένη παράδοση. Αυτές οι ξεχωριστές όψεις της μνήμης εικονογραφούνται ως αναπαραστάσεις επετείων, πρόσωπα από μύθους, σκηνές από παραμύθια, αναπλάσεις από λαϊκές εικόνες και αγιογραφίες. Η θεματική ύλη ανάγεται σε ιστορικά γεγονότα και σε λαϊκές αφηγήσεις, σχεδόν αδιακρίτως. Ο Μαντζαβίνος δεν ξεχωρίζει μύθο, ιστορία, παράδοση: αντιθέτως, συνδέει και μετασχηματίζει γεγονότα και θρύλους, χρόνους και χώρους. Τον ελκύει σταθερά η ιστορική συνέχεια, όπως εκφράζεται στην βυζαντινή αγιογραφία, στη λαϊκή τέχνη, στον Καραγκιόζη – αλλά και στον Κόντογλου.

Πολεμιστές σε πολιορκημένα κάστρα, μαχητές σε αρματωμένα καράβια, στρατιώτες, ο Πήγασος, οι Σειρήνες, ο Αινείας, ο Άγιος στην μάχη με τον δράκοντα συνυπάρχουν στον εικαστικό κόσμο του Μαντζαβίνου. Οι μορφές αυτές, από την μυθολογία ή τη χριστιανική παράδοση, αντικατοπτρίζουν το καλό και το κακό, όπως ορίζονται από τη φαντασία και τα συλλογικά υποσυνείδητα, όπου υποδηλώνεται και ο φόβος του θανάτου. Η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε μια μάχη διαρκείας, ένα πόλεμο διαχρονικό, απτό ή μεταφυσικό.

Στην έκθεση αυτή και στο ίδιο πνεύμα παρουσιάζονται για πρώτη φορά και οι λιθογραφίες του καλλιτέχνη στο ποίημα «Raven» του Edgar Allan Poe, στο πρωτότυπο και στην ελληνική μετάφραση.

Η έκθεση παρουσιάζεται αναλυτικά στον κατάλογο, όπου γράφουν οι:

  • Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη: Εισαγωγικό κείμενο καταλόγου
  • Γιώργος Πρεβελάκης: «Τάσος Μαντζαβίνος: Μια πολιτική ανάγνωση»
  • Μαρία Μανιαδάκη: «Το Κοράκι: Edgar Allan Poe»
  • Δημήτρης Σωτηρόπουλος: «Για τους δράκους της πόλης: Η μοναχικότητα του Τάσου Μαντζαβίνου»

Ξενάγηση στην έκθεση από την Δρ Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, ιστορικό της τέχνης:

  • Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 13:00

Απόψεις της έκθεσης

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ