ΕΚΘΕΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, παρουσιάζουν την «Έκθεση Φοιτητών απο την Σχολή Τών Ιωαννίνων». Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18.00-21.00 στον χώρο τέχνης «16 Φωκίωνος Νέγρη», Αθήνα.

Η έκθεση αυτή αφορά μια προσπάθεια εξωστρέφειας ενός τμήματος της περιφέρειας και γίνεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Ζωγραφικη VII» του προπτυχιακού κύκλου και του μαθήματος «Ιδέα και Πρακτική Σχεδίου» του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία επιβλέπει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος.

Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ένα σχετικώς νέο τμήμα. Ως εκ τούτου οφείλει να ανιχνεύσει τις δυνατότητες της ως τμήμα ενός εξαιρετικού πανεπιστημίου, να διαμορφώσει την ιδιότυπη ταυτότητά της και κυρίως να επικοινωνήσει το έργο της, που είναι το έργο των φοιτητών και των διδασκόντων της.
Η δε εκθεσιακή δραστηριότητα μιας Σχολής Καλών Τεχνών είναι καίριας σημασίας τμήμα της διδακτικής πρακτικής διότι δίνει μεν ευκαιρίες προβολής του παραγόμενου έργου αλλά, εξίσου σημαντικό, δίνει και έναν απτό και ικανό στόχο στους φοιτητές για την γενικότερη καλλιτεχνική τους εργασία. Ο Steve Jobs είχε πει σε ομιλία του προς τους υπαλλήλους και συνεργάτες του το εξής απόφθεγμα: «real artists ship». Με μια ελαφρά παράφραση, ο Jobs εννοούσε πως οι πραγματικοί καλλιτέχνες δεν παράγουν απλώς, αλλά εκθέτουν – και εκτίθενται. Μια έκθεση ενέχει βεβαίως κάποιο ρίσκο διότι εκεί κρίνονται πολλά: η ικανότητες των εκτιθέμενων φοιτητών αλλά και οι ικανότητες των επιβλεπόντων και διδασκόντων τους.
Εν προκειμένω επιτελείται ένας διάλογος μεταξύ φοιτητών του τετάρτου έτους καθώς και τελειοφοίτων του προπτυχιακού κύκλου σπουδών κατ’αντιδιαστολή με έργα πρόσφατων αποφοίτων και πλέον φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος εικαστικών τεχνών
της Σχολής των Ιωαννίνων. Τα μεν αφορούν σπέρματα μιας εκκολαπτόμενης φουρνιάς, τα δε κατακτήσεις νεότατων αποφοίτων που έχουν εμπράκτως επιλέξει να εμβαθύνουν στην σπουδή τους, αμφότεροι με σοβαρές αξιώσεις σε κάθε περίπτωση.

Η έκθεση αυτή είναι μια παρουσίαση στο αθηναϊκό κοινό των έργων μιας γενιάς φοιτητών που, παρά το νέο της ηλικίας τους, έχουν δοκιμαστεί από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση και από μια πανδημία που έκλεισε και αυτούς, όπως όλους μας άλλωστε, στα σπίτια τους και μακριά από τα εργαστήρια, τα αμφιθέατρα και τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου.
Είναι όμως και η αρχή της συνεργασίας του Ιδρύματος «Η άλλη Αρκαδία» με την νέα Σχολή Καλών Τεχνών του
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενός ιδιαιτέρως σημαντικού πανεπιστημίου της ευρύτερης ελληνικής περιφέρειας.