Δημήτρης Χαντζόπουλος, Selfies

Δημήτρης Χαντζόπουλος, Selfies

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 από τις 18:00 έως τις 21:00 εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο «16 Φωκίωνος Νέγρη» η ατομική έκθεση του Δημήτρη Χαντζόπουλου με τίτλο «Selfies», η οποία περιλαμβάνει 25 γλυπτά και ζωγραφικές κατασκευές, φιλοτεχνημένα την τελευταία τριετία.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στα νέα έργα του Δημήτρη Χαντζόπουλου παρελαύνουν μορφές από τον κόσμο της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας και της σύγχρονης κουλτούρας, όσο κι απ’ τον κόσμο των γελοιογραφιών, που δημιουργεί στην πολύχρονη διαδρομή του. Μέσα από παράδοξες συνθέσεις υλικών, ξύλινες επιδαπέδιες και επιτοίχιες κατασκευές, ζωγραφικά έργα με πηλό και papier-mâché, οι χαρακτηριστικές ολόμαυρες φιγούρες των σατιρικών σκίτσων του Δημήτρη Χαντζόπουλου ζωντανεύουν στις τρεις διαστάσεις και δημιουργούν ένα σκηνικό φαντασίας και με έναν απρόσμενο τρόπο προβληματίζουν για τις επιδράσεις της ψηφιακής πραγματικότητας.

Ο Πέτρος Μαρτινίδης γράφει στον πρόλογο του καταλόγου:
«Χειροτεχνική δεξιότητα και ευφυΐα, παραδοξολογία και δοσοληψίες με το φαντασιακό (…) παντού, οι ζωγραφικές φιγούρες διατηρούν τις ερριμμένες σκιές τους. Με τα πρόσθετα στοιχεία να ρίχνουν και τις δικές τους σκιές, με οποιονδήποτε φωτισμό, το αποτέλεσμα είναι μια ιλιγγιώδης ανάμειξη σκιών. (…) Όποιους λογαριασμούς κι αν ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης Χαντζόπουλος με τα στοιχειά της φαντασίας του, σ’ ένα όργιο “πολυδιάστατων σκιών”, το να τριγυρίζει κανείς ανάμεσά τους προσφέρει μια υπέροχα αλλόκοτη αίσθηση.
Σαν να συναναστρέφεται κωμικούς επιγόνους της ιαμβικής ποίησης, ταυτόχρονα με σύγχρονες διασημότητες της stand-up comedy – απολύτως ιλαρών στην standing up σιωπή τους».

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο σε επιμέλεια του Δημήτρη Χαντζόπουλου, ο οποίος σχεδιάστηκε από τον Ανέστη Κυριακίδη και περιλαμβάνει κείμενα των Πέτρου Μαρτινίδη και Σωτήρη Φέλιου.

Με την υποστήριξη της εφημερίδας Η Καθημερινή και του Ιδρύματος «Η άλλη Αρκαδία».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, 12:30
Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος συζητά με την Πέγκυ Ζουμπουλάκη. Συντονίζει ο Μιχάλης Τσιντσίνης. H συζήτηση θα βιντεοσκοπηθεί και θα αναρτηθεί στο vimeo κανάλι της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024, 12:30
Ξενάγηση στην έκθεση | Δημήτρης Χαντζόπουλος, Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, 12:30 – 14:00
Πολιτική Σάτιρα και Γελοιογραφία | Masterclass με τον Δημήτρη Χαντζόπουλο. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο info@felioscollection.gr Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περιορισμένες θέσεις.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, 11:30 – 12:30
Διαδραστική ξενάγηση για παιδιά 7 – 14 ετών

Ελεύθερη είσοδος.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Ίδρυμα «η άλλη Αρκαδία»
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Χορηγός εγκαινίων: 35n Cretan Distillery

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ