
{AI + AI} Συνέργεια Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Αποκατάσταση της Τοιχογραφίας του Κυνηγιού από τις Αιγές
Η Τοιχογραφία με το Κυνήγι από τον Τάφο του Φιλίππου στις Αιγές:
Μια καινοτόμος, διεπιστημονική προσέγγιση για την απεικόνιση ενός ζωγραφικού αριστουργήματος της κλασικής αρχαιότητας.
Η τοιχογραφία με το κυνήγι, που κοσμεί τη ζωφόρο της πρόσοψης του βασιλικού Τάφου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές, αποτελεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερων διαστάσεων ζωγραφικό έργο του κλασικού κόσμου που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα. Το διεπιστημονικό έργο ReVis αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της τοιχογραφίας των Αιγών, αξιοποιώντας πρωτοποριακές μη επεμβατικές διαγνωστικές και απεικονιστικές τεχνικές. Απώτερος στόχος της έρευνας είναι η ακριβέστερη κατανόηση της τεχνικής και της εικονογραφίας της τοιχογραφίας, καθώς και η πρόταση μιας νέας ψηφιακής αποκατάστασης σε φυσικές διαστάσεις, βασιζόμενη στα αρχαιομετρικά δεδομένα της έρευνας και συνδυάζοντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης(Χρίστος Σιμάτος, εικαστικός) και σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία (Εμμανουήλ Μπιτσάκης, ζωγράφος). Μέσα από αυτή την καινοτόμο μελέτη έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τα αρχαία χρώματα, την τεχνοτροπία και την εικονογραφία της εμβληματικής αυτής τοιχογραφίας των Αιγών, αλλά και γενικότερα για τη μνημειακή ελληνική ζωγραφική του 4ου αι. π.Χ.
Το έργο ReVis χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης “2η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/Ερευνητριών (αριθμός έργου: 4366) με επιστημονική υπεύθυνη την Δρα Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη, Κύρια Ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικών Ερευνών “Δημόκριτος”, Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, με επικεφαλής τον Διευθυντή Ερευνών Δρα. Ανδρέα Καρύδα, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με επιστημονική επι τόπου υπεύθυνη την Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Δρα Ανασαστασία Γεωργιάδου.Το ReVis εξασφάλισε επίσης πρόσβαση στις προηγμένες τεχνολογικά, πειραματικές υποδομές της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας IPERION-HS/MOLAB.
Η παρουσίαση στη 16 Φωκίωνος Νέγρη διοργανώνεται από το Ίδρυμα Η άλλη Αρκαδία.