Χρήστος Γ. Λάζος «Τόποι και νόστος – Η ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου»

Χρήστος Γ. Λάζος «Τόποι και νόστος – Η ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου»

Tην Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Τόποι και νόστος: Η ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου» του Χρήστου Γ. Λάζου, εκδόσεις Εστία. Για το βιβλίο, θα μιλήσουν ο Διονύσης Καψάλης (συγγραφέας – διευθυντής του Μ.Ι.Ε.Τ.), ο Αλέκος Λεβίδης (ζωγράφος) και ο συγγραφέας του βιβλίου. Την εκδήλωση θα παρακολουθήσει ο Χρόνης Μπότσογλου.

Αφιερωμένα στη ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου, ενός πολύ σπουδαίου σύγχρονου δημιουργού, τέσσερα δοκίμια και δύο συζητήσεις πραγματεύονται ενότητες έργων του που εκτέθηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αντικείμενο αυτών των κειμένων είναι οι τόποι και ο νόστος στη ζωγραφική αυτού του σπουδαίου δημιουργού. Οι τόποι δηλώνουν θεματικούς τόπους της ζωγραφικής, όπως το ανθρώπινο σώμα και η προσωπογραφία, ο εικαστικός χώρος, ο χρόνος και η μνήμη, η ερωτική πράξη, η απεικόνιση του τοπίου. Δηλώνουν επίσης συγκεκριμένους τόπους, όπως το τοπίο στο Πετρί, ή τόπους οριακούς, όπως είναι ο λογοτεχνικός τόπος της Νέκυιας. Ο νόστος πάλι είναι ο νόστος της επιστροφής του εαυτού, η νοσταλγία για τόπους και ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμά τους στη ζωή του δημιουργού, ο νόστος των έργων, που η δική τους Οδύσσεια αρχίζει την ώρα που εκτίθενται δημόσια, και ο νόστος της επιβίωσης. Κεντρικό θέμα, που άλλοτε ρητά και άλλοτε υπόρρητα επανέρχεται συνεχώς, είναι η έννοια της αναπαράστασης και ο εικαστικός χειρισμός της από τον Χρόνη Μπότσογλου. Το βιβλίο είναι ένας συστηματικός διάλογος ανάμεσα στον λόγο και την εικόνα και συγχρόνως μια ερμηνεία της ζωγραφικής του Χρόνη Μπότσογλου˙ μιας ζωγραφικής που απευθύνεται στον θεατή και τον καλεί να συνομιλήσει μαζί της για πράγματα του σήμερα, για εμπειρίες κοινές, για ζητήματα κοινωνικά ή προσωπικά, γιατί μόνον μέσα από αυτόν τον διάλογο η τέχνη ανακτά τη σημασία και τη λειτουργία της και γίνεται μια διαδικασία με γνωσιακό περιεχόμενο και με κοινωνική δυναμική.

Ο Χρήστος Γ. Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 (Σορβόννη). Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (1982-1986), στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1986-1988) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1991-1999). Ήταν Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2000-2004) και Προϊστάμενος Γραμματείας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2004-2007). Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου «Διάζωμα» (2008-2016), υπεύθυνος της σειράς «Αρχαία Θέατρα».

Άλλα βιβλία του: «Μεταξύ», Άγρα 1988˙ «Το χέρι της Κλεοπάτρας», Γαβριηλίδης (υπό έκδοση). Μεταφράσεις: J. Derrida, «Πλάτωνος Φαρμακεία», εισαγωγή, μετάφραση, σημειώσεις, Άγρα, 1990˙ P. Celan, «Του κανενός το ρόδο», εισαγωγή, μετάφραση, σημειώσεις, Άγρα, 1995˙ M. Tournier, «Παρασκευάς ή στις μονές του ειρηνικού», Εξάντας, 1986. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σύμμεικτους τόμους.

 

Ενημέρωση

Σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του υλικού, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info@feliosocllection.gr ή στο τηλ. 2108824681.

Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης*

* Υπότιτλοι μη διαθέσιμοι