Illuminated Shadows: Χρήστος Μποκόρος – Χρόνης Μπότσογλου. Ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Illuminated Shadows: Χρήστος Μποκόρος – Χρόνης Μπότσογλου. Ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου και του Χρόνη Μπότσογλου υπό τον τίτλο “Illuminated Shadows” (φωτισμένες σκιές) με έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

Τα συνολικά 20 έργα των δύο σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων παραστατικών ζωγράφων που θα παρουσιαστούν στο Χώρο Τέχνης του Ιδρύματος στη συνέχεια θα ταξιδέψουν στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και συγκεκριμένα στον ιστορικό χώρο της Sala del Capitolo, όπου ακόμη και σήμερα συνεδριάζει η ελληνική κοινότητα της Βενετίας.

Πρόσωπα αγαπημένα και αναμνήσεις από τον Κάτω Κόσμο που επέστρεψαν στον ζωγραφικό κόσμο του Χρόνη Μπότσογλου (μέρος του εμβληματικού συνόλου έργων του «Νέκυια»), και φλόγες, πρόσφορα και ζωγραφικά αποτυπώματα πάνω στο ξύλο –αντικείμενα και σύμβολα που συνθέτουν την ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα του Χρήστου Μποκόρου– θα επιχειρήσουν να δώσουν μια γεύση της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής σε μια διόλου τυχαία στιγμή: την περίοδο που το προφίλ της Ελλάδας έχει πληγεί βαριά διεθνώς από την οικονομική κρίση, αλλά και την εποχή που όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο μεγαλύτερο παγκοσμίως εικαστικό γεγονός, την Μπιενάλε της Βενετίας.

«Οι ζωγραφικές του Χρήστου Μποκόρου και του Χρόνη Μπότσογλου είναι συγγενείς ως προς την πνευματική καταγωγή, και τη μαρτυρία που προσφέρουν, παρότι οι ζωγράφοι ακολουθούν διαφορετικές πορείες», γράφει δίνοντας το στίγμα της έκθεσης “Illuminated Shadows” ο κριτικός τέχνης Νίκος Ξυδάκης.

«Mαρτυρούν την επιβίωση μιας ζωγραφικής παράδοσης στη Μεσόγειο που δεν αναπαράγει την κτιστή πραγματικότητα, αλλά περισσότερο αναπαριστά την αθέατη φύση των πραγμάτων, την κρυμμένη ουσία. Στα ζωγραφικά έργα που συνθέτουν την, εκ πρώτης όψεως αυθαίρετη, συνύπαρξη των δύο σύγχρονων ελλήνων ζωγράφων, διασώζεται ποικιλοτρόπως και με σίγουρο χέρι το σωζόμενο πνεύμα της αρχαιοελληνικής ζωγραφικής, οι υλικές μαρτυρίες της ζωγραφικής της ύστερης αρχαιότητας, η μεγάλη παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής και η θεωρητική της θεμελίωση κατά την εικονομαχία», συνεχίζει ο Νίκος Ξυδάκης.

Η έκθεση “Illuminated Shadows” ευελπιστεί να λειτουργήσει παράλληλα με την επίσημη συμμετοχή της Διοχάντης στο ελληνικό περίπτερο των Giardini και να επιτρέψει στο διεθνές κοινό να διαπιστώσει πως η Ελλάδα είναι παρούσα στο παγκόσμιο εικαστικό γίγνεσθαι.

Αποτελεί δε, την δεύτερη παρουσίαση της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου εκτός Ελλάδος μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης τον Νοέμβριο του 2010.

Tην έκθεση συνοδεύει κατάλογος 112 σελίδων με κείμενα που υπογράφουν Έλληνες και Ιταλοί συγγραφείς όπως η διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας Χρύσα Μαλτέζου, ο καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Εφορίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νίκος Καραπιδάκης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο αρχισυντάκτης της «Καθημερινής» και κριτικός τέχνης Νίκος Ξυδάκης, ο ιστορικός τέχνης Giuliano Serafini, ο κριτικός τέχνης Italo Tomassoni και ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος. Περιλαμβάνει επίσης μια συζήτηση μεταξύ των δύο καλλιτεχνών σχετικά με τη συγκεκριμένη έκθεση.

Links:

http://www.istitutoellenico.org